Find den helt rigtige a-kasse

Det er på ingen måde sjovt at være arbejdsløs, og for mange kan det faktisk være en ret stor psykisk belastning. Hvor paradoksalt det end kan lyde, kan det faktisk være en stressfaktor at være arbejdsløs. Derfor er det vigtigt, at du er medlem af en a-kasse, hvis uheldet skulle være ude. Det giver dig først og fremmest en økonomisk sikkerhed i, at a-kassen dækker en relativt høj procentdel af den løn du fik, da du blev ledig.

Derudover hjælper de alt de kan med at få dig i job igen. Og for at de kan hjælpe med det, at det vigtigt, at du vælger en branchespecifik arbejdsløshedskasse. Du kan finde en oversigt over a-kasser på siden a-kasse-guide.dk. Er du fx leder eller selvstændig, skal du finde dig nogen, som har forstand på de kompetencer du har, og som har et netværk ud i den branche, som du har været i og sandsynligvis gerne vil fortsætte i.

Men man skal huske, at a-kassen ikke er der for at gøre arbejdet for dig. De er der for at hjælpe og understøtte, men du skal selvfølgelig stadig selv sørge for at finde de jobs, der er spændende for netop dig. Og så kan de assistere med fx at læse ansøgninger igennem og komme med forslag til ændringer.

A-kasser for studerende?

Det er vigtigt at foregribe arbejdsløsheden. Og et godt sted at starte er i studietiden da flere a-kasser faktisk har nogle yderst favorable studietilbud. På den måde er du sikret mod den arbejdsløshed, som mange universitetsstuderende uundgåeligt rammer, når de har sat det sidste punktum i specialet.

Flere arbejdsløshedskasser kører med noget, der hedder dimmitendsats, som er en ydelse, som ikke er afhængig af tidligere løn. Det er en relativt lav sats i forhold til, hvis du kom fra en stilling med løn, men på den anden side er det over et dobbelte af SU og du kan få det fra den dag, du får din karakter fra specialet eller på anden måde officielt har afsluttet din uddannelse.

Disse ydelser kræver dog, at du er meldt ind i a-kassen i rimelig tid inden du dimmiterer. Men som sagt så har mange af dem en billig betaling og nogle er faktisk helt gratis i studietiden.

Hellere på dagpenge end på kontanthjælp

Hvis du ikke har meldt dig ind i en arbejdsløshedskasse inden uheldet er ude og du helt uventet står uden job, kan du risikere at skulle på kontanthjælp. Det er selvfølgelig ikke verdens undergang, og vi skal være glade for at leve i et land, hvor der er et kæmpe sikkerhedsnet. Med det sagt, er der nogle ulemper ved at være på kontanthjælp frem for dagpenge.

Det er først og fremmest slet ikke sikkert, at du er berettiget til kontakthjælp. Hvis du har nogen form for formue, i form af bil, hus eller opsparing, er det ikke sikker på, du kan få det. Medmindre du skiller dig af med noget af det og lever af disse penge.

Det er ikke et problem, når du er på dagpenge. Du kan være på dagpenge i op til to år inden for en periode på tre år, såfremt du selvfølgelig har optjent din dagpengeret.

Der er krav fra a-kassen

Når du er på dagpenge, er der selvfølgelig krav, da der udbetales en del penge til dig fra a-kassen. Men hvis du har den rette indstilling, skulle det ikke være et problem. Man må gå ud fra, at det er i ens egen bedste interesse få et job igen, og en af de ting, som arbejdsløshedskassen kræver er, at du søger otte jobs om måneden. Det lyder måske af meget, men med alt den tid du har, er det ikke noget problem. Fire af jobsene kan også være uopfordret.