5 grunde til at vælge højbede

Måske har du set din vens billeder af en smukt plantet have med højbede. Eller måske har du hørt en kollega snakke entusiastisk om sin nye højbede. Ingenlunde efterlader det dig med spørgsmålet: Hvad drejer det hele sig om? Lad os her give dig 5 grunde til, at højbede er fantastiske.

1. Dine planter vil få topkvalitetsmuld

At have god muld er af største vigtighed for dit havearbejdes succes, og højbede lader dig have fuldstændig kontrol over det. I stedet for at nøjes med, hvad du har i din have, kan du blot fylde dine højbede med den bedste muld, du kan få fat i. Den er blandet på forhånd, så du kommer til at have den ideelle vægt og tekstur for dine voksende planter. Du kan desuden hvile trygt i den viden, at du ikke behøver at bekymre dig om muldbårne sygdomme, for meget ler eller dårlig næring i jorden, da mulden på forhånd er blevet givet de bedste betingelser.

2. Du vil få en længere vækstsæson

Om foråret kan man ikke begynde at plante, før mulden er varm nok, men ved du hvad? Mulden i højbede varmes op hurtigere end den i jorden, hvilket betyder, at du kan plante i din have tidligere. Du kan også plante og høste langt ind i efteråret ved at dække dine planter til med et frosttæppe.

3. Du kan plante flere ting

I traditionelle haver plantes planterne på række, men i højbede kan du plante dem endnu tættere sammen, fordi du ikke behøver at have plads til at gå mellem rækkerne. Det betyder, at du får mere plads til at plante.

4. Du kan tilpasse din have

Her er der endnu en smart ting ved højbede: Du kan designe dem til at passe din egen unikke stil og personlighed. Er du den kunstneriske type? Dit bed kan være bygget af genbrugte sten og dekoreret med havglas. Er du den mere praktiske type? Da kan du bygge det ud af cedertræ og få det til at se lidt mere minimalistisk ud. Er du ikke klar til at forpligte dig på noget specifikt? En midlertidig seng lavet med halmballer som vægge kan være en god idé for dig. Når det kommer til stykket, er det hele op til dig!

5. Der kommer til at være mindre arbejde

Husker du det der med, at du kan have mindre plads mellem planterne? Dette betyder også, at der kommer til at være mindre for dig at gøre. Nemlig mindre tid brugt på at gøre havearbejde. Givet at planterne er lidt tættere på hinanden, vil mange af dine planters blade røre hinanden, hvilket hjælper med at give skygge til mulden. Dette gør, at du ikke behøver at vande helt så meget. Det giver også mindre plads til, at ukrudt kan blande sig ind i det. Der er også endnu en effekt ved at bruge frisk muld til dine højbede: Der er ingen ukrudtsfrø i modsætning til bede i jorden. Det lader dig få en frisk start.