Hvad kan god rengøring gøre for din arbejdsplads?

Når medierne diskuterer forholdene på Danmarks mange arbejdspladser, fokuserer de oftest på de samme gode gamle klassikere: De psykiske arbejdsforhold, de fysiske udfordringer på arbejdspladsen, et godt arbejdsmiljø osv.

 

Der er altid megen viden og inspiration at hente i disse indslag, men en vinkel der kun sjældent diskuteres trods dens store betydning for de mange ansattes ve og vel (både fysisk og mentalt) er god erhvervsrengøring.

Det er så nemt at skrubbe det af

Et vers fra en sang i en gammel dansk TV-serie lyder; ”Hvorfor ha´ endnu en dårlig dag? Det er så nemt at skrubbe det af!”

 

Og tro det eller lad være, men at holde sig selv og sine omgivelser rene har en større indflydelse på sind og krop, end man umiddelbart skulle tro. En ren arbejdsplads betyder mere end blot at have nyrenoverede bygninger der ser nydelige ud – en ren arbejdsplads er en arbejdsplads, der fodre psykisk og fysisk overskud hos medarbejderne: Samtidigt, hjælper rene og ryddelige omgivelser med at sikre medarbejderne mod en lang række ubehagelige sygdomme og gener.

 

Den største helbredssynder på arbejdspladser der lider under middelmådig rengøring, er støv. Støv hober sig op over tid og ofte er en overfladisk rengøring af de større flader ikke nok til at sikre sig mod al det skidt og snavs, der gemmer sig rundt omkring på arbejdspladsen.

 

Her kunne man muligvis tænke, ”ude af øje, ude af sind”. Så længe støvet ikke kan ses uden at man tjekker efter i krogene, er det vel ikke et problem?

 

Adskillige studier har gennem årene påvist, at en af de største udfordringer for god luftkvalitet i særligt kontorområder er støv – og god luftkvalitet er en af de faktorer, der kan påvirke medarbejderes produktivitet, arbejdsglæde og helbred betydeligt, selvom man ikke nødvendigvis er opmærksom på problemet.

Pas på medarbejderne – og miljøet

Det er ikke blot støv og andet skidt der kan påvirke arbejdspladsen, også ”forkert” rengøring kan føre til dårlige arbejdsforhold – såsom skrappe rengøringsmidler der efterlader dampe, som kan være direkte sundhedsskadelige for medarbejderne.

 

Dette problem kan heldigvis afhjælpes, ved ikke blot at fokusere på en grunding rengøring, men ligeledes rengøring der ikke gør brug af farlige kemikalier.

 

Adskillige rengøringsfirmaer er de seneste år begyndt at arbejde med skærpet fokus på både sundhed og miljø. Dette sker primært gennem anvendelse af rengøringsmidler, der er skånsomme overfor både menneske og natur – såsom de der bærer svanemærket. Det er derfor altid anbefalelsesværdigt at benytte et rengøringsfirma, der tilbyder miljøvenlige rengøringsløsninger.

 

Et eksempel på dette er b.la Merkur Service, et velkendt firma der tilbyder miljøvenlig erhvervsrengøring på Sjælland. Dette erhvervsrengøringsfirma arbejder ud fra det moderne ”grav til vugge” princip: Et princip der fokuserer på at anvende produkter, der er så minimalt miljøbelastende som overhovedet muligt.

 

Det er langt mere end blot det fysiske helbred der påvirkes af forkert, eller manglende, rengøring – også de psykiske faktorer lider, hvis arbejdspladsen ikke holdes i god stand.

 

Motivation er en skrøbelig ting. Den kan være hård at fodre på arbejdspladsen, og er let at miste. En arbejdsplads der ikke er gjort ordentligt ren, kan hurtigt bevirke at motivation og morale langsomt svinder.