Sådan udregner du din méngrad erstatning

Er du kommet ud for en arbejdsulykke? Har din krop lidt skade, eller har du fået en erhvervssygdom? Så bare rolig; du er langt fra den eneste. Hvert år kommer flere tusinde danskere ud for arbejdsulykker, og derfor bliver der også udbetalt en masse erstatninger.

Men spørgsmålet er bare: Hvor meget fortjener du at få i méngrad erstatning?

Hvad er méngrad erstatning?

Hvis du enten kommer ud for en arbejdsulykke eller får en erhvervssygdom, har du ret til en form for erstatning. Denne type erstatning kendes også som ”méngrad erstatning”. Det skyldes, at det er vigtigt at udregne graden af mén.

For nogle lønmodtagere vil en arbejdsskade kun betyde, at de skal have erstatning for de smerter, skaden forvolder. I andre tilfælde kan erstatningen bliver meget større, fordi der også er tale om tabt arbejdsevne, smertegodtgørelse og varigere mén.

Hvad afhænger din méngrad erstatning af?

Størrelsen på din erstatning fastsættes ud fra disse 4 poster:

  • Godtgørelse for varigt mén: Denne godtgørelse skal dække de smerter og gener, du kan have pådraget dig ved en varig skade.
  • Erstatning for tab af erhvervsevne: Hvis du ikke kan arbejde på samme niveau, som du gjorde før, har du krav på en form for erstatning.
  • Svie- og smertegodtgørelse: Hvis du bliver syg på grund af din ulykke, og du dermed skal i gang med genoptræning eller modtage behandling, har du krav på godtgørelse.
  • Erstatning for tabt arbejdsfortjeneste: Hvis du overhovedet ikke kan arbejde i en periode på grund af ulykken, skal du have erstatning for de timer, du ikke kan arbejde i.

Sådan kan du udregne størrelsen på din méngrad erstatning

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har en ”méntabel”, som hjælper dig til at finde ud af, hvad din ménprocent er. Denne procent bestemmer nemlig, hvor stor en méngrad erstatning du har ret til. På deres hjemmeside kan du finde en beregner, der gør det let for dig at finde ud af, hvor du passer ind i méntabellen.

Lad os sige, at du har ondt i din albue: Du går ind i beregneren og zoomer ind på den virtuelle arm. Så klikker du på albuen, og her får du flere muligheder at klikke på. Det kan for eksempel være, at du mener, at ”Stivhed i albueled med 90 graders bøjning” passer godt på din situation. Hvis dét er tilfældet, er din ménprocent på 20, og det betyder, at du kan forvente en godtgørelse på 183.600 kroner.

Det hjælper forhåbentligt da lidt på situationen!

Få hjælp til at udregne din méngrad erstatning

Selvom der findes sådan en online beregner, kan det dog stadig være svært at finde ud af, hvad du helt præcist har ret til. Hvor skal du dog starte? Og hvem skal betale gildet?

Derfor bør du søge professionel hjælp til at udregne, hvor stor din méngrad erstatning skal være.

Der findes flere online virksomheder, hvor du kan tage kontakt til professionelle jurister. De kan hjælpe dig til at forstå, hvad du skal gøre i hele forløbet, samt træde til, hvis du ikke får den méngrad erstatning, du har ret til.